Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.
Kad zakaže dražava tu su rotarijanci

Članovi Rotari kluba u Sremskoj Mitrovici imaju mnogobrojne aktivnosti

Kad zakaže država, tu su rotarijanci

Nepregledna je lista humanitarnih aktivnosti. Kad na sastancima predsedavajući udari u zvono i označi početak, političke polemike, ukoliko ih uopšte ima - prestaju

SREMSKA MITROVICA - Vrhunski stručnjaci u svojim zanimanjima i uspešni poslovni ljudi okupljeni u Rotari klubu u Sremskoj Mitrovici svojim šestogodišnjim delovanjem ostavili su neizbrisiv pečat. Lista njihovih humanitarnih aktivnosti gotovo je nepregledna i stiče se utisak da kad državni organi zakažu, na scenu stupaju rotarijanci. Prema rečima Stevana Puzića, osnivača Rotari kluba u Sremskoj Mitrovici i prvog predsednika, mitrovački rotarijanci jesu pripadnici različitih političkih opcija, ali je njihova politička delatnost u drugom planu.

VEK U SLUŽBI ČOVEČANSTVA

Rotari pokret formiran je u Čikagu 1905. na inicijativu Pola Harisa, kao humanitarna nepolitička organizacija koja je svoje mesto našla i u Ujedinjenim nacijama. Čitav vek se bavi pomaganjem ugroženih, siromašnih i bolesnih širom sveta. Oko 1,3 miliona rotarijanaca u 166 zemalja sveta su organizovani u klubove, klubovi u distrikte, a iznad svih je Rotari internešnal sa sedištem u Čikagu. U Vojvodini deluje jedanaest klubova - dva u Novom Sadu, po jedan u Somboru, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Senti, Subotici, Paliću, Vršcu i Sremskoj Mitrovici. Prema rečima Slobodana Simića, "oaza udruženja mudrih" ili Rotari klubovi će se uskoro formirati i u Rumi, Kuli i Senti.

- Istog trenutka kad na našim sastancima predsedavajući udari u zvono i označi početak, političke polemike, ukoliko ih uopšte ima - prestaju. Da biste razumeli naš pokret morate imati u vidu da je suština Rotarija poseban način života i jedinstveno stanje duha. Ono što povezuje naše članove širom sveta jeste večna ideja dobra i visoki etički standardi - kaže Puzić, demantujući zlonamerne glasine koje šire neupućeni. Naglašava da su oni nepolitička organizacija u kojoj su političke diskusije zabranjene.

Čovek nije ono što priča, nego što radi, tako da humanitarne aktivnosti Rotari kluba jesu najbolje svedočanstvo o njihovim dobrim namerama. Među brojnim donacijama rotarijanaca su novogodišnji paketići za decu bez roditeljskog staranja u Centru za socijalni rad "Sava", kućni bioskop i TV aparat deci ometenoj u razvoju u Centru za rehabilitaciju "Principovac", računari Ekonomskoj, Medicinskoj i OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Mitrovici, Poljoprivrednoj školi u Rumi, Razvojnom savetovalištu u mitrovačkom Zdravstvenom centru, bolnici "Principovac"...

- Radost i osmesi koje nam daruju deca na lečenju u "Principovcu", ili invalidi koji dobiju savremena kolica koja im olakšaju život, nema cenu - priča Slobodan Simić, aktuelni predsednik mitrovačkih rotarijanaca, ističući da njegova deviza "Pomozimo najsposobnije" nije naišla na plodno tle. Simić naglašava da je podrška koju pružaju najboljim učenicima, ili investitorima koji su spremni da svoj kapital ulože na ove prostore neprocenjiva, ali da tranzicione muke kroz koje prolazimo i brdo problema diktiraju ovdašnjim Rotarijancima da se pomoć prvenstveno pruža najugroženijim slojevima stanovništva.
- Sve donacije koje dajemo jesu iz naših sredstava, a pošto smo članovi Rotari internešnala, za naše aktivnosti finansijsku podršku dobijamo i od braće iz drugih zemalja - kaže Simić, naglašavajući da je njihov rad potpuno javan, ali da njihovim sastancima mogu da prisustvuju jedino članovi.

Inače, Rotari klub u Sremskoj Mitrovici je osnovan 2000. godine kao jedan od prvih u Vojvodini i jedini u Sremu. U Rotari internešnal primljen je 2004, a danas ima 26 članova. Točak, simbol ove organizacije okrenuće se 1. jula i mesto predsedavajućeg zauzeće mesto Gordana Konjević.


Ovaj tekst je objavljen u listu Glas javnosti

Tekst i foto: Svetlana Radivojević