Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.
Pomažu slepe i slabovide osobe

       Rotari klub „Beograd Dunav“ obezbedio je pomagala za 30 beogradskih porodica, u kojima je više od jednog člana slepo ili slabovido. Ovu akcije pre dve godine pokrenuo je sekretar ovog Rotari kluba Rajko Mitrić.  20. 02. 2010. 08:50h | ANA VUŠOVIĆ| foto: Z. Raš

Prema podacima koje je ovaj Rotari klub dobio od Saveza slepih Beograda, u našoj prestonici ima 1.564 slepih i 185 slabovidih ljudi.

- Sa ljudima koji imaju oštećen vid radili smo anketu na osnovu koje smo zaključili kojima od njih je pomoć najpotrebnija. Svi oni bez izuzetaka dobiće neka od pomagala, koja se u našoj zemlji ne mogu nabaviti, i čije je cena jako visoka. Kod nas ne postoji proizvodnja, čak ni prodavnica, u kojoj se mogu nabaviti ove stvari koje ljudima sa otežanim vidom olakšavaju život - rekao je za „Blic“ Rajko Mitrić sekretar Rotari kluba „Beograd Dunav“ i inicijator akcije „Pomoć porodicama sa više od jedne slebe osobe u domaćinstvu. On je naglasio da se ovim projektom ne dodeljuju novčana sredstva, već isključivo pomagala među kojima su: govorna vaga za merenje, zvučni štap za hodanje, govorni merač krvnog pritiska, govorni termometar, zvučna lopta za decu, govorni sat, kalendar, šah i druge društvene igre.

- Ovo je jedna u nizu akcija Rotari klubova kojom nastojimo da ukažemo na odgovornost društva prema svim ljudima koji su na neki način različiti. Članovi svih 12 rotari klubova u Beogradu, koji broje oko 300 ljudi, učestvovali su u prikupljanju novca za ovaj projekat. U svim humanitarnim akcijama koje sprovode rotari klubovi donacije daju sami članovi ili bogatiji pojedinci, firme, umetnici, ambasadori, razne organizacije, u zavisnosti od toga koliko je sredstava potrebno i kakav je projekat. Svaki klub je nezavisan i sprovodi svoje humanitarne projekte na različite načine, ali u većini slučajeva, klubovi sarađuju između sebe i zajedno se angažujemo u projektima i pomoći - nastavlja Rajko.

Kako on kaže, biti član rotari kluba podrazumeva brojne obaveze, što uključuje i dolaske na sastanke kluba jednom nedeljno gde se članovi među sobom upoznaju, druže i razrađuju ideje o budućim projektima humanitarne pomoći.

- Negujemo stogodišnju tradiciju rotarijanstva čije se vrednosti prenose sa generacije na generaciju. Naši članovi su obrazovani ljudi, veoma uspešni u svojim profesijama, koji imaju naročit osećaj da pomognu drugima, a inače suština i moto rotarijanstva može se objasniti u rečima „druženje i pomaganje“. Član rotari kluba može postati neko, koga je već registrovani član preporučio ovom klubu, i koji za njega kasnije preuzima odgovornost - objašnjava Rajko i dodaje da su pomagala za ovu akciju u procesu nabavke, a uskoro će biti podeljena porodicama, kojima su i namenjena.

Image
U utorak 23. februara 2010. godine obeleženo je 105 godina postojanja rotarijanstva u svetu.