Another great RocketTheme Joomla Template brought to you by the RocketTheme Joomla Template Club.
Veliko srce lako se deli

Dnevnik

objavljeno u avgustu 2008. godine

 Društvo

Autor:  D. Devečerski


Velikim vatrometom večeras će se na Čeneju završiti jednonedeljni Inkluzivni kamp za osnovce, koji je uz pomoć novosadskog i rotari klubova iz Nemačke i Francuske organizovala novosadska Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”. - Inkluzivni kamp u našem objektu na Čeneju organizujemo već četvrtu godinu, a ovog puta u njemu je učestvovalo po 10 osnovaca iz naše škole u Novom Sadu, iz redovne Osnovne škole “Sveti Sava” u Rumenki i iz Sremske Mitrovice, odakle je po pet učenika došlo iz redovne osnovne škole “Slobodan Bajić Paja”, i Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Radivoj Popović” - kaže autorka i koordinator ovog projekta, defektolog u školi “Milan Petrović” Slavica Arsić.

  - Kamp je zamišljen kao stepenica u uvođenju inkluzije u naše školstvo, to jest u uključivanje dece sa specijalnim potrebama u redovne škole.Kroz radionice kulinarstva, modelarstva i aranžiranja cveća, ali i kroz mnogobrojne druge radne i zabavne aktivnosti osnovci su se ovde učili pružanju podrške,toleranciji, razumevanju posebnosti, učili su da se drugačijem od sebe ne treba rugati i ismevati ga, nego mu pomoći.

 Jer, razlike postoje samo u stereotipima i kada se oni prevaziđu i odbace stiču se novi drugovi i drugarice, koji svašta znaju i mogu, a najviše da budu dobri drugari. Ono što su za ovih nedelju dana napravili, a to su venčići od aromatičnog bilja, nakit od testa, makete manastira i aviona, rakete, učesnici Kampa izložili su u dvorištu, a posle zatvaranja razmeniće ih i poneti kući kao uspomenu na nezaboravno druženje.

- U ovom kampu sam bila i prošle godine i jako mi se sviđa, pa bih volela da dođem i dogodine - kaže Nikolina, koja na jesen kreće u četvrti razred Osnovne škole “Sveti Sava” u Rumenki. - Ove godine sam ponosna jer sam pobedila na takmičenju u plesu, ali mi je drago i što sam stekla nove drugarice i iz Novog Sada i iz Sremske Mitrovice.
Bojana, iz Doma za decu i omladinu u Veterniku i učenica škole “Milan Petrović”, najviše je oslikavala tanjire, broševe, kamenje, ali je naučila i da mesi testo, pravi kolače i da se druži s Jelenom, Ivanom, Kristinom, Zoranom...

A Zorana, koja će na jesen krenuti u sedmi razred Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja”, ovde je nove drugarice frizirala za tematsko veče “Šiz-friz” i pomagala im u pravljenju maski za maskembal. Kući odlazi s čvrstim stavom da njeni vršnjaci s posebnim potrebama nisu mnogo drugačiji od nje i dece sa kojom se svakodnevno druži, da mnogo toga znaju i mogu, samo im ponekad treba malo pomoći.

Uz maskembal, plesno ili veče “Šiz-friz”, večeri su ovde prolazile i u izboru najboljeg druga, najurednijeg kreveta ili sobe, a dani u kupanju u bazenu, obrađivanju leja s cvećem i povrćem, održavanju čitavog objekta, pomaganju u pripremi, serviranju i aranžiranju obroka i to sve zajedno, rame uz rame i ravnopravno, onoliko koliko ko može i ume.

Kada se vrata ovog kampa danas zatvore i njegovi učesnici odu svojim kućama, a u septembru krenu ponovo u svoje škole, tamo će otvoriti neka nova vrata za druženje i sa decom od koje su možda do sada zazirali, možda su im se i podsmevali, a sve samo zato što ih nisu upoznali i zavoleli, kao za ovih nedelju dana na Čeneju. U tom upoznavanju u Kampu su im pomagali radni instruktori Melanija Zivlak, Gordana Mickoski, LJiljana Petaković i Andrija Dučak, pa su njihova imena ostala i upisana na granama drveta prijateljstva i ljubavi.